2015. november 23., hétfő

Paradicsomos bazsalikomos kurkumás rizottó

Amikor kiderült, hogy hirtelen össze kell hoznom egy gyors ámde finom ebédet, ez a hihetetlenül egyszerű, nagyszerű étel jutott az eszembe. Különösen hamar elkészül, ha már eleve rendelkezünk egy adag főtt rizzsel (szerencsémre épp tegnap főztem köret gyanánt, amiből maradt jócskán).

Hozzávalók:

  • 20 dkg előfőzött barna rizs
  • némi oliva olaj
  • kevés só
  • 3-4 fej kis vagy közepes paradicsom
  • 3 szál újhagyma
  • kb. fél zöldpaprika
  • bazsalikom (legjobb frissen, ennek hiányában szárított is jó)
  • kurkuma

Az előfőzött barnarizst kb. 1,5x-es vízben felteszem forrni egy kevéske sóval.
Amíg fő a rizs, egy nyeles edényben elkészítem a feltétet. A hagymákat megmosom, levágom a végüket és a nagy zöld szártól is megszabadítom őket. Felkarikázom, majd megdinsztelem őket a felforrósított olajban. Amikor kezdenek picit fonnyadni, hozzáadom a feldarabolt paprikát is. Miután a paprika is picit kezd puhulni az olajban, jöhet a megmosott, darabokra vágott paradicsom, amiket szintén hozzáadok a dinsztelődő társaihoz. Picit lefedem, hagyom hogy levet eresszen. Ezek után ízlés szerint sózom és hozzáadom a fűszereket: a szárított vagy friss bazsalikomot és a kurkumát. Kevergetve addig főzöm, amíg a paradicsom szinte teljesen szétfő benne, s illatos szósz rotyog az edényben. Ekkorra a rizs is elkészül, amit összedolgozok a paradicsomos, kurkumás-bazsalikomos szósszal. Így született meg a rizottóm, amire ízlés szerint szórhatok egy kis parmezánt, vagy tálalhatom kevés olajos tonhallal. Én egy kis tarkaborssal is meghintettem a tetejét, így igazán pikáns, különleges ízt kaptam a végén :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése