2015. november 24., kedd

Mákos bulgur tápióka sziruppal

Ha valami gyorsan elkészíthető, édes, de tápláló ebédre vágyik az ember, kiváló megoldás lehet a mákos bulgur. Hagyományos társával, a mákos tésztával szemben annyiban minősül egészségesebbnek, hogy nem az agyonőrölt lisztet - és esetleg még tojást is - tartalmazó tésztát használjuk fel hozzá, hanem csupán a tördelésen és hántoláson átesett búzát, a bulgurt, ami ezáltal jóval nagyobb tápértékkel bír, több benne a vitamin és ásványi anyag tartalom. Fontos megjegyezni, hogy a bulgur glikémiás indexe alacsony, így nem dobja meg a vércurkor szintünket, kalóriatartalma alacsony, rosttartalma magas - méltán minősíthetjük tehát egészséges tápláléknak :)

Elkészítési idő: kb. 10-15 perc

Hozzávalók:
  • 150 g bulgur
  • kevés só
  • őrölt mák
  • tápióka szirup
A bulgurt kb. 2x-es vízben, fedővel fedett edényben felteszem főni - beleszórok kb. fél kávéskanálnyi sót. Amikor lefőtt róla az összes víz és megszívta magát a bulgur, leveszem a tűzről. Fedő alatt hagyhatom még kicsit puhulni. Ezek után tányérba kanalazom, ízlés szerint megszórom őrölt mákkal (én gazdagon meghintem :) ), s szintén ízlés szerint ráfolyatom a szintén alacsony glikémiás indexszel bíró lágy ízű, finom tápióka szirupot.

Kellemes falatozást!

Ui.: a kisfiam saját maga által kért "szószocskás" ebédjét félretolta, amint meglátta, mit készítettem magamnak, azonnal rástartolt, majd benyomta az egész adagot :) Készítenem kellett egy újat magamnak, hogy ne maradjak éhen... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése