2015. november 27., péntek

Fűszeres sült zöldségek pirított magokkal

Ez az egészséges, könnyen elkészíthető étel a szinte minden konyha mélyéről előhalászható legegyszerűbb zöldségekből készült. Természetesen tetszés szerint variálható, hogy mit kerül bele - az általam készített verzió sárgarépából, fehérrépából, karalábéból és zellergumóból készült. Alapját egy kis vöröshagyma képezi. Lássuk hát a receptet.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Hozzávalók:

  • 1 nagy vagy 2 közepes sárgarépa
  • ugyanennyi fehérrépa
  • 1 közepes fej karalábé
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • kb. maroknyi magok egyvelege (fenyőmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag, kesudió stb.)
  • olivaolaj
  • őrölt fűszerek: kurkuma, koriander, kömény


Egy serpenyőbe olajat öntök, majd megdinsztelem benne az apróra vágott hagymát. Eközben meghámozom és feldarabolom a zöldségeket - kicsit meg is sózom, összekeverem őket. Amikor a hagyma üvegessé válik, beleöntöm a serpenyőbe a zöldségeket. Fedő alatt párolom, majd amikor kezd puhulni (kb. fél óra), leveszem a fedőt, s tovább sütöm őket. Ekkor adom hozzá az őrölt fűszereket: tetszés szerint kurkumát, koriandert és egy kis fűszerköményt. Amíg tovább sül a zöldségegyveleg, egy palacsintasütőben pirítok különféle olajos magokat: fenyőmagot, szezámmagot, tökmagot, napraforgómagot (nyilván itt is tetszés szerint lehet variálni - lehet diót, mandulát vagy kesudiót is hozzátenni). Fontos, hogy olaj nélkül, teljesen szétterítve pirítom a magokat lassú tűzön, így nem fognak hirtelen megégni, hanem szép fokozatosan barnulnak. Amikor kezdenek picit pirulni, leveszem őket a tűzről. Közben figyelem a zöldségeket, s mikor már szép színűk lett, jól átsültek, leveszem ezeket is a tűzről, s meghintem a tetejüket a megpirult olajos magokkal. Az így kapott finomság köretként is remek, de önálló ételként is nagyszerűen megállja a helyét. Hogy laktatóbb legyen én egy kis főtt barnarizzsel szervíroztam.

3 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen recepteket. Amilyen egyszerű, annyira nagyszerű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy olvastad és tetszett! :) Mostanában gyakrabban kell főznöm - igyekszem majd több hasonlóan egyszerű, mégis nagyszerű receptet feltölteni ;)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés